Hegymagas

Település a Szent György-hegy lábánál

Hegymagas

Köszönjük, hogy ránk talált, mindegy, hogy célirányosan keresett bennünket, vagy véletlenül tévedt honlapunkra, remélem rabul ejtik az itt talált szépségek, értékek.

Hegymagas a Tapolcai medence közepén kiemelkedő csodálatos Szent György-hegy déli, délnyugati oldalán fekszik, mely hegy egyedül, méltóságteljesen áll a medence közepén, körbe a Tanúhegyek sejtelmes világa határolja. Földrajzi fekvése egyedülálló. Tapolcát Szigligettel összekötő út félútján található. A hegyre felkapaszkodva, szinte az egész Balaton-felvidék látható.

A terület a Pannon tenger elvonulása idején, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt.

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című művében így ír róla: „Ott áll Szent György hegye. Néma méltósággal, fenséges nyugalommal. Ez is kúp. Ez is tűzhányó volt millió év előtt. Hatalmas vállain duzzadnak az izmok. Minden izomduzzadás óriási sziklagombolyag. Az egész hegy mégis kerek, valami csodálatos szerszámmal simára, gömbölyűre faragta az alkotás. Nem is hegy ez, hanem dombormű. Két élő testvére van. Az egyik itt előttem, a Badacsony, a másik fönt Veszprém megye nyugati síkján a Somlyó. A három testvér közül melyik a legszebb, ki tudná azt megmondani?” Ha ide látogatnak, könnyen eldönthető melyik a legszebb,….mi már régóta tudjuk!

A hegy körben szőlővel művelt, szőlőterülete kb. 500 ha, fő fajtái: Olaszrizling, Szürkebarát, de szinte minden jelentősebb fajta megtalálható, még Otelló, Izabella, Szlanka is létezik. Egyre több, egész évben látogatható borászat van a hegy ezen oldalán. A borok csodálatosak, Hamvas Béla így ír róla: „Végül a Badacsonyi és a Szentgyörgyhegyi. Mind a kettő hímbor és pedig minden fajtájában az. A férfilény minden árnyalata megvan benne, az önmagában gyönyörködő Nárcisszusztól az aszkétáig és a királyi előkelőségtől a bohémségig. Nagy szó. Mert mindegyik hegy egész kozmosz. A Badacsonyi olyan, mint a világhírű művész, a Szentgyörgyhegyi olyan, mint az a művész, aki világéletében szobájából is alig mozdult ki, és mégis nagyobb művet teremtett, mint akit ünnepeltek. Már – már döntöttem a Szentgyörgyhegyi mellett, de mikor megittam egy pohár badacsonyi rizlinget, melléje álltam; aztán esküdtem a Badacsonyira, de csak addig, amíg Szentgyörgyhegyihez nem jutottam.”

Kérem, keressen fel bennünket, a leírtakon túl is sok szépséget, érdekességet és értéket fedezhet fel.